Translate

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Κέρκυρα, 9 Μαρτίου 2013
 
Προς το Υπουργείο Παιδείας
Γραφείο κ. Υπουργού
 
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η Διοικητική Επιτροπή του ιστορικού ιδρύματος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, εκφράζοντας την ομόφωνη γνώμη των τριακοσίων ευυπολήπτων Κερκυραίων πολιτών-θεμελιωτών της, επιθυμεί να διατυπώσει τα ακόλουθα, ύστερα από σημερινή πληροφόρηση ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δημιουργήσει ένα «ομόσπονδο» μόρφωμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ιόνια Νησιά:
Αισθανόμαστε την ανάγκη μίας έντονης διαμαρτυρίας αντιλαμβανόμενοι ότι η απόφαση αυτή, αν ληφθεί, θα οδηγήσει μοιραίως στην απαξίωση, τον μαρασμό και τελικά την κατάργηση του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου την παρουσία στην Κέρκυρα με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε πριν από τριάντα χρόνια ο κερκυραϊκός λαός, εκτιμώντας ότι αυτό αποτέλεσε εξόφληση χρέους του Κράτους προς την Κέρκυρα, στην οποία λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.
Είναι χαρακτηριστικά άδικο, την ώρα που το Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία σε επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό έργο, και έχει έντονη παρουσία στις πνευματικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας και διαγράφει λόγω της επιστημονικής προσφοράς επιτελείου εκλεκτών επιστημόνων-διδασκόντων μια εμφανώς ανοδική πορεία, μια λανθασμένη εκτίμηση-απόφαση να οδηγήσει σε ματαίωση της όποιας προσδοκόμενης περαιτέρω προόδου, σε πλήρη απογοήτευση Διοίκησης και Διδασκόντων, και μοιραία σε απαξίωση και μαρασμό.
Το προγραμματιζόμενο «ομόσπονδο σχήμα» θα έχει τεράστια προβλήματα, ο καθένας το αντιλαμβάνεται, στην άσκηση διοίκησης και στην εκτέλεση του όποιου προϋπολογισμού. Γι’αυτό το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, ως έχει, διοικητικά και οικονομικά, όπως επίσης και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο επιτελεί και αυτό σημαντικό έργο.
Εθεωρήσαμε σωστό να διατυπώσομε τα ανωτέρω. Θα ήταν καλό, κύριε Υπουργέ της Παιδείας, να μη συνδέσετε το όνομά σας με μια πράξη διαρκούς πικρίας των Κερκυραίων και των Επτανησίων γενικότερα.

Με τιμή



Ιωάννης Γραμματικός
Πρόεδρος Δ.Ε.
Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου